• Oct 21 - Nov 04
  • 10.00am - 12.15pm

RIAI CPD Series on S.I. 9 of 2014, 5 Years Later, 21 & 28 October and 4 November

  • CPD Events
  • Webinars
  • Member Events
  • Webinar
Date:
Wednesday 21 October 2020 - Wednesday 04 November 2020
Time:
10.00am - 12.15pm
Cost:
Member Price € 210 | Practice Price €180 per Practice Member | Non Member €240
Location:
Webinar
RIAI CPD:
6 Structured CPD Points

Event Information

BOOKING FOR THIS EVENT IS NOW CLOSED.

The RIAI present a CPD focused on the revised RIAI BC(A)R Code of Practice guide. 

The RIAI will deliver a webinar over three consecutive sessions online to supplement the guidance published:

  • 21 October 2020, Time 10.00-12.15
  • 28 October 2020, Time 11.30-13.30
  • 4 November 2020, Time 10.00-12.00

Course Aim

This event aims to provide an understanding of associated risks and how to minimise them; review S.I. 9 as procedures have evolved over that 5 year period, including the formation of the BCMS; provide practical advice to assist you in understanding critical considerations and procedures that you should be aware of. It will bringing risk management into focus.

Learning Outcomes

On completion of this course attendees should have a knowledge of:

  • Quality, Liability, Defects Insurance, Civil Liabilities Act
  • Risk Management
  • The Architects role in relation to Inspection
  • Verification by Builder, or an Assigned Certifier
  • Roles and responsibilities under S.I. 9 of 2014
  • Roles and responsibilities in relation to Protected Structures
  • Acting as Designer (Assigned Certifier) in different types of Procurement
  • Risk Assessment roles and responsibilities
  • What happens when there is a change of Assigned Certifier and/or Builder?
  • Records and references
  • Consultant Scope Document under S.I.9 of 2014
  • Agreement between Lead Consultant and Sub‐Consultant
  • Preparation of tender information and appointment of Builder
  • Updating the Project Information Sheet for Tender Stage
  • Preparing the Tender Schedule and Information Tracking Schedule
  • Design Co-ordination
  • Preparation of the Draft Preliminary Inspection Plan
  • Risk Review Workshop
  • Compiling S.I.9 Tender Requirements and Preliminaries
  • Post Tender Review
  • Pre-commencement Procedures
  • Lodgement of the Commencement Notice
  • Preliminary Inspection Plan under S.I.9 of 2014
  • On-Site operations and completion
  • Architect’s Instructions
  • Site visits, Site Photography, Site reports
  • Materials and workmanship and information issue
  • Certificates for payment and Cost reports
  • Variations / time extensions
  • Partial possession by client
  • Preparing for practical completion
  • Defects liability, final account and final certificate
  • Opinion on Compliance
  • Declaration of Identity
  • Property Registration Authority (Land Registry)
  • Placing the Completion Certificate on the Statutory Register

Bookings

Non Members and Local Authority bookings must be accompanied by a Purchase Order number, without this the booking cannot be processed. Please email Teresa Harte.

Registration for this webinar will close on Tuesday 20th Oct at 12:00 in order to allow time for a unique Zoom Webinar link to be issued to each participant in advance of the webinar.

This webinar will be recorded for future delivery via RIAI DigitalChalk.

Programme

Wednesday 21 October 2020

Session 1 Duration Presentation Title Speaker
10.00-10.15 15mins Introduction John Mitchell, FRIAI, Former Chair Practice Committee, Code Co-Editor
10.15-10.45 30mins DHPLG Codes of Practice and Up-date S.I. 9 of 2014 and S.I. 365 of 2015 Up-dates and future objectives Sarah Neary, Department of Housing, Planning and Local Government
10.45-11.15 30mins Building Control Management Services (BCMS) – Current Facilities and Future Development Mairéad Phelan of BCMS
11.15-11.45 30mins The importance of compliance and the role of the Building Control Authority Pat Nestor, Head of Building Control, Dublin City Council
11.45-12.15 30mins Question and Answers Session Panel Discussion

Wednesday 28 October 2020

Session 2 Duration Presentation Title Speaker
11.30-11.35 5mins Introduction John Mitchell, FRIAI, Former Chair Practice Committee, Code Co-Editor
11.35-12.05 30mins Inspection Notification Plans and Risk Assessment for S.I. 9 of 2014 and S.I. 365 of 2015 Joe Kennedy, FRIAI, Chair of RIAI Steering Group
12.05-12.35 30mins Disputes Avoidance under S.I. 9 of 2014 and S.I. 365 of 2015 Conor Kelly, Kelly ADR
12.35-13.05 30mins Preparation of Tender Information and Appointment of Builder Joe Kennedy, FRIAI, Chair of RIAI Steering Group
13.05-13.30 25mins Question and Answers Session Panel Discussion

Wednesday 4 November 2020

Session 3 Duration Presentation Title Speaker
10.00-10.05 5mins Introduction John Mitchell, FRIAI, Former Chair Practice Committee, Code Co-Editor
10.05-10.35 30mins On-Site Operations and Completion - Private Sector Contracts Donal O’ O'Donohue, MRIAI, RIAI Practice Committee
10.35-11.05 30mins S.I. 9 of 2014- Roles and Responsibilities – Architect –Structural Engineer – M. and E. Consultant Martin Donnelly, FRIAI, Chair Practice Committee
11.05-11.35 30mins Placing the Statutory Completion Certificate on the Register Pat Nestor, Head of Building Control Dublin City Council
11.35-12.00 20mins Questions and Answers Session Panel Discussion